Inkubációs befektetési konstrukció

MEGCÉLZOTT VÁLLALKOZÁSOK

Az Inkubációs Befektetésből olyan kutatási, fejlesztési vagy innovációs (KFI) tevékenységet végző mikrovállalkozások támogatására kerül sor, ahol a termék vagy szolgáltatásötlet már létezik, azonban a koncepció továbbgondolása és véglegesítése, üzleti tartalommal történő megtöltése még folyamatban van. A befektetési időhorizont 3-7 év.

FINANSZÍROZÁS MÉRTÉKE ÉS FORMÁJA

A finanszírozás tőkeemelés (törzstőke + tőketartalék) formájában valósul meg. Az Inkubációs Befektetés egységesen 9 millió Ft tőkét és 6 millió Ft tagi kölcsönt kínál a vállalkozások számára. A tőkéért cserébe 9%-os tulajdonrészt kérünk a támogatott vállalkozásban. A folyósítás két részletben történik.

Inkubációs Term sheet (kivonat)

Mit jelent a kockázati tőkebefektetés?

A Hiventures kockázati tőkebefektetést hajt végre a Céltársaságokban, amely azt jelenti, hogy társtulajdonos lesz egy valódi innovációt felmutató cégben, amelyben jelentős a növekedési potenciál.

Célunk, hogy induló vagy fiatal innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező startup vállalkozások és kkv-k tőke-támogatás révén ötletek megvalósításával, prototípusok továbbfejlesztésével jelentősen innovatív terméket, szolgáltatást hozzanak létre, vezessenek nemzetközi piacra.

A bizalmat megelőlegezendő a Hiventures az Inkubációs Befektetés keretében elfogadja, hogy ez a korai fázisú cég elméleti értéke 100 millió Ft, és ezért fektet be 15 millió Forintot a 9% tulajdonrészért cserébe. Mint minden kockázati tőkebefektető, a Hiventures is abban érdekelt, hogy részesedése egy későbbi időpontban (jellemzően 5-7 éven belül) értékesítésre kerüljön egy jelentősen magasabb értéken, amellyel a tulajdonosok nyereségre tehetnek szert.

Milyen előfeltételei vannak a jelentkezésnek?

Jelentkezni bárki jelentkezhet, ezt a honlapon keresztül lehet megtenni. Néhány feltételnek mindenképpen meg kell felelni, elkerülendő az automatikus elutasítást.

  • Csak Magyarországon létrejövő vállalkozásokkal tudunk foglalkozni, de lehet külföldi cég magyar fióktelepe is).
  • A vállalkozás rendelkezzen innovatív elképzeléssel, amely lehet eljárás vagy üzleti modell is. Az úgynevezett S3 céloknak megfelelő iparági területek egyikében működjön a társaság (S3 célok részletesen az „Iparági megkötések” kérdés alatt).TOVÁBBI GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉS ÉS HASZNOS INFORMÁCIÓ AZ INKUBÁCIÓS BEFEKTETÉSSEL KAPCSOLATBAN

INKUBÁCIÓS BEFEKTETÉSÜNKRE ITT JELENTKEZHETSZ.

Az Inkubációs Befektetés keretében a Hiventures Zrt. mint alapkezelő a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealapból és az MFB Növekedési Tőkealapból hajt végre tőkebefektetéseket.
A Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap a „Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon” elnevezésű kockázati tőkeprogram végrehajtása érdekében létrehozott kockázati tőkealap, amelyben a Magyar Állam a befektetési jegyek névértékének 100 százalékát birtokolja az MFB Zrt.-n mint az alapok alapját végrehajtó és mint az állam nevében eljáró tulajdonosi joggyakorló szervezeten keresztül.

A „Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon” elnevezésű kockázati tőkeprogram a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 8. (pénzügyi eszközök) prioritási tengelyén belül megvalósított GINOP-8.1.3/A-16 azonosító jelű kockázati tőkeprogram, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra, a Kohéziós Alapra, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapra és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra vonatkozó közös rendelkezések megállapításáról, az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról és az 1083/2006/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1303/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 9. cikkének (1) bekezdése szerinti tematikus célkitűzést (a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció erősítése) és az Európai Regionális Fejlesztési Alapról és a „Beruházás a növekedésbe és munkahelyteremtésbe”célkitűzésről szóló egyedi rendelkezésekről, valamint az 1080/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1301/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 5. cikk (1) bekezdésének b) pontja szerinti beruházási prioritást valósítja meg.

GINOP-8.1.3/A-16 Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogram termékleírása

 

© IntroWeb | 2017